Cruella

,,Cruella” este cel mai nou film Walt Disney Pictures și este distribuit de Forum Film România.

Cruella de Vil, poate cea mai transparentă anagramă pentru ,,cea crudă și demonică”, a văzut pentru prima oară lumina zilei în paginile cărții scrise de Dodie Smith și publicate în 1950 cu titlul “Cei 101 dalmațieni”. Intuindu-i potențialul, Disney l-a adus pe marile ecrane în 1961, în filmul de desene animate cu același titlu și devenit, de multă vreme, un clasic al genului. În 1996 a urmat un remake al filmului, de astă dată, live-action, succedat de un sequel în anul 2000. Cu toată această istorie în spate și cu o notorietate mondială, personajul negativ din povestea celor 101 dalmațieni, Cruella de Vil, a continuat să fascineze și să incite generații după generații de spectatori cu exuberanța, sarcasmul și malițiozitatea caracterului ei răzbunător.

Acțiunea noului film ,,Cruella” se petrece în Londra anilor 70, în plină epocă punk, un timp al culorilor și sentimentelor vibrante, al dărâmării vechilor cutume, al non-conformismului și respingerii autorității. O eră ca o mănușă pentru tânăra Cruella, căci noul film Disney ce o are în centrul atenției pe malefica hoață de dalmațieni, e o poveste a originilor, o poveste fascinantă ce ne explică modul în care Estella, o tânără, talentată și anonimă creatoare de modă, se metamorfozează în stilata dar cruda Cruella de Vil.

Estella e o tânără plină de vervă și energie, dăruită din belșug cu talent și idei originale. Inspirația ei nesecată vine din faptul că ea are propria viziune asupra lumii, propriile opinii asupra vieții, propria perspectivă asupra artei. Estella nu vede lumea cu ochii obișnuiți ai celorlalți omeni, de aceea se simte ca un outsider printre colegii ei conformiști și perfect integrați în sistemul școlar. Dar, pe lângă toate aceste daruri, Estella are în bagaj și câteva suferințe, dintre care cea mai notabilă este rana, nicicând închisă, a pierderii mamei ei. Mama Estellei a murit când ea era încă un copil și acest eveniment tragic a marcat-o pentru totdeauna.

Rămasă orfană de mică, Estella îi urmează pe prietenii ei, Horace și Jasper, pe străzile întunecate ale crimei și infracționalității. Trăind și crescând în acest mediu, Estella pune la cale cu succes escrocherii de anvergură, folosindu-și inteligența, imaginația și talentul ei înnăscut de a se deghiza, creând în mod sclipitor și original ținute adecvate loviturilor. Dar, în timp ce Horace și Jasper sunt cum nu se poate mai mulțumiți de felul în care stau lucrurile, Estella visează în secret la ceva mai mult, la o altă viață, la împlinirea marelui ei vis, acela de a deveni o creatoare de modă.

Când împlinește 25 de ani, Estellei îi bate, în sfârșit, la ușă norocul. Cu scopul de a da o nouă lovitură, Estella se angajează în cel mai la modă magazin de haine din Londra. Pornește de foarte jos, de la curățarea toaletelor și își îndeplinește cu stoicism toate îndatoririle și corvezile impuse de statutul ei de muncitor necalificat. Dar toate acestea iau sfârșit într-o seară când își pierde controlul și firea ei voluntară iese la iveală. Instinctele ei creative și talentul înnăscut preiau frâiele și Estella redecorează, conform propriilor gusturi, una dintre vitrinele magazinului. Previzibil, imediat după această ispravă, Estella este concediată. Dar tocmai când se pregătea să plece cu coada între picioare, în magazin își face apariția Baroneasa (The Baroness), incontestabila arbitră a eleganței londoneze, un adevărat guru al modei și rafinamentului vestimentar. Baroneasa este complet scârbită de tot ce vede în magazin, exprimându-și pe față dezaprobarea și dezamăgirea. Singurul lucru care îi atrage atenția și o impresionează este tocmai vitrina redecorată de Estella, pentru că ochiul ei format recunoaște în ea originalitate și imaginație, un sâmbure incipient de talent ce ar putea, cu îndrumarea potrivită, să atingă măreția. Drept urmare, Baroneasa îi oferă Estellei un job. Aceasta acceptă pe loc, recunoscătoare și plină de speranță, crezând că a găsit, în sfârșit, acel mentor care o va ajuta să obțină ceea ce și-a dorit dintotdeuna.

Laudele și recunoașterea talentului primite de la Baroneasă, o fac pe Estella să jubileze. Pune în aplicare fără ezitare toate maximele, sfaturile și expertiza legate de stil, tehnică și management ale noii sale protectoare și profesoare, ținându-și în frâu natura rebelă și independentă. Dar când o surprinde pe Baroneasă purtând un colier ce îi aparținuse odinioară mamei sale și care îi fusese promis, obiectivele i se schimbă fundamental. Acesta e momentul în care Estella se metamorfozează și devine Cruella. Brusc, știe ce are de făcut, știe cine e și ce vrea să devină și știe exact ce scop are în viață: răzbunarea. Nou creata și total asumata ei identitate are un lucru foarte important de realizat: să răzbune moartea mamei ei.

Povestea este una foarte captivantă și combină perfect atât momentele triste de la început, cât și momentele pline de suspans de pe parcursul ,,confruntărilor” dintre Cruella și Baroneasă.

Echipa din spate a făcut o treabă excepțională. Scenariul este extrem de bine gândit, fiecare replică este perfect aleasă, iar jocurile de cuvinte sunt la ele acasă. Cruella, cu accentul său șarmant, are replicile perfect gândite și tipice unui personaj malefic.

Cadrele și imaginile sunt demențiale! Acțiunile personajelor sunt surprinse foarte bine din unghiuri neașteptate, iar unicitatea este dată prin cadrele detaliate. De asemenea, cadrele din timpul defilărilor de modă, sau din timpul evenimentelor luxuase conturează foarte bine povestea și atrag atenția spectatorilor.

Coloana sonoră este foarte bine aleasă. Fiecare melodie se potrivește perfect acțiunii personajelor și intensifică atmosfera dorită.

Cu Emma Stone (câștigătoare de Oscar pentru “La La Land”) în rolul Cruellei și Emma Thompson (dublă câștigătoare de Oscar pentru “Howards End” și “Sense & Sensibility”) în rolul Baronesei, prequel-ul Disney ne poartă pas cu pas pe cat-walk-ul periculos care o transformă pe tânăra Estella în malefica Cruella. Așadar, cele 2 actrițe din prim-plan exceleză prin interpretările fabuloase ale rolurilor și oferă atenticitate personajelor Disney.

Cruella este un personaj consacrat în istoria cinematografiei, iar Emma Stone reușeste să-și pună amprenta asupra personajului malefic și aduce un aer nou, modern în lumea Dinsey. Cu o interpretare exemplară, cu mult stil și jocuri de cuvinte asumate, Emma Stone ne prezintă o Cruella veritabilă, cu o poveste atât fabuloasă, cât și foarte emoționantă.

Noua producție Disney este o defilare cu texturi și nuanțe ale suspansului cum n-ai mai văzut, o prezentare cu efecte speciale pline de glamour, un film pe care n-ai voie să-l ratezi dacă ți-ai sortat, măcar o dată în viață, accesoriile cu starea de spirit.

Modă, accesorii și mult stil vestimentar, acestea sunt elementele cheie ale filmului. Încă de la început, ești captat în poveste, iar pe parcurs ajungi să trăiești alături de personaje. Filmul este o defilare unică de ținute scandaloase, moderne, dar și elegante. Este un film minunat, în care detaliile fac diferența, iar ținutele sunt perfect accesorizate și gândite pentru fiecare eveniment în parte.

Pot descrie filmul ca pe o explozie de culoare, stil și curaj. Este o poveste de viață unică, prin care Disney ne trece pas cu pas.

Din punctul meu de vedere, ,,Cruella” este un film foarte bun, care merită vizionat!

,,Cruella” are premiera în cinematografele din țară pe 4 iunie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s