Experiența BIDFF #6

Ediția cu numărul 6 al Bucharest International Dance Film Festival a ajuns la final. După 4 zile minunate de competiție, proiecții speciale, ateliere și conferințe cu invitați de renume, BIDFF #6 a luat sfârșit.

BIDFF este un festival inovator cu și despre dansuri. Este o combinație unică între 2 lumi fascinante care ne ajută să uităm de griji și probleme: lumea cinematografică și cea artistică a dansului.

Cea de-a șasea ediție BIDFF a cuprins trei secțiuni competiționale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale, alături de ateliere de film de dans, conferințe și altele.

Tema ediției a fost utopie/ distopie, care invită spectatorul la reflecție asupra prezentului și la explorarea unui viitor posibil.

Cu accent în imaginație, în potențialul său inovator, critic sau transformator și folosind filmul de dans ca mediu de expresie, propunerile utopice/distopice, pe care selecția filmelor de dans din acest an le evidențiază, își au mizele în noi modalități de a privi, cunoaște și (re)prezenta prezentul și viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor și ironie.”, spune Andreea Novac, curatoare a festivalului.

EMA, cel mai nou film al regizorului chilian Pablo Larraín, a rulat în premieră națională în deschiderea festivalului pe 3 septembrie în aer liber. Filmul proiectat în competiția Festivalul de Film de la Veneția în 2019, îi are în rolurile principale pe Mariana Di Girolamo și Gael García Bernal, iar coloana sonoră este asigurată de celebrul producător de muzică electronică Nicolas Jaar.
Trailer: https://youtu.be/hao9rvrOcjs

Filmul este o frumoasă contopire între viața de zi cu zi a oamenilor și dansul.

,,EMA” este o ecranizare superbă care aduce în prim-plan o poveste controversată și unică, care excelează din multe puncte de vedere.

Actrița din rolul principal își interpretează rolul exemplar și te face să simți toate trăirile ei. Cadrele și imaginile sunt completate perfect de o coloană sonoră potrivită acțiunii filmului. Uneori unghiurile filmărilor sunt total neașteptate, iar acțiunile personajelor sunt în anumite situații imprevizibile. Partea minunate este că nu poți premedita ceea ce urmează pe parcursul filmului așa că finalul este unul neașteptat.

De asemenea, coregrafiile și mișcările actorilor te fac să te îndrăgostești de film. Dansul este o formă de exprimare…. de vorbire. Atunci când dansezi tot ceea ce te înconjoară dispare. Dansul te face să te simți liber și te obligă să îți exprimi toate sentimentele, iar acest film aduce, cu adevărat, în prim-plan acest aspect.

Competiția internațională

Pe parcursul zilelor am avut plăcerea de a viziona scurtmetraje aflate în competiție, realizate de oameni foarte talentați. Fiecare film este unic în felul lui, iar acest festival încurajează creativitatea și puterea oamenilor de a se exprima liber prin dans.

Filmele pe care le-am vizionat în cadrul competiției au fost foarte diferite, atât din punct de vedere al tipurilor de dansuri și mișcări, cât și din punct de vedere al unghiului de abordare al poveștilor. Fiecare în parte a avut ceva unic și captivant, iar viziunile realizatorilor peliculelor au fost foarte interesant prezentate.

Unul dintre cele mai remarcabile scurtmetraje aflate în cometiție este ,,Navigation” (CA, r. Marlene Millar, c. Sandy Silva), care de altfel a și câștigat premiul pentru Cel mai bun film în cadrul festivalului. Mesajul filmului este unul puternic, iar emoția este transmisă spectatorilor prin coregrafie, coloană sonoră și poveste. Scurtmetrajul este alb-negru, iar cadrele și imaginile care suprind acțiunile personajelor se completează perfect cu coloana sonoră.

A fost o reală plăcere să vizionez scurtmetraje ce aduc în prim-plan dansul și poveștile din spatele lui.

Despre BIDFF

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Dance Film Festival a avut loc între 3 și 6 septembrie în București și a inclus proiecții în aer liber la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Mercato Kultur, un atelier de film de dans susținut de artista Chrysanthi Badeka, un masterclass oferit de Maria Tânjală (FilmChain) și două conferințe online cu artistul și filosoful Jassem Hindi și cu artistul pavleheidler.

Bucharest International Dance Film Festival este unul dintre cele mai interesante și importante evenimente cinematografice la care am participat și mă bucur nespus de mult că am fost prezent și am putut viziona filme foarte bune într-un cadru inedit.

Aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor la care vă îndemn să mergeți cu drag.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s