Stare de grație. Betuker / Gaspar

Galeria Sector 1 deschide programul curatorial al anului 2020 cu duo show-ul Stare de grație. Betuker / Gaspar al artiștilor Istvan Betuker, pictor, și Szilard Gaspar, sculptor, artist de performance și pugilist profesionist. Concepută ca o conversație între medii, expoziția își propune să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a celor doi artiști aflați pentru prima dată într-un dialog exclusiv.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie – 07 martie 2020.

Artistul Szilard Gaspar va fi asistat de Nicu Chiorean, boxer profesionist, la performance-ul Human Punch bag, ce va putea fi urmărit doar cu ocazia vernisajului din 30 ianuarie. Momentul va fi acompaniat de muzicianul Ionuț Postolache (percuție). Performance-ul este programat pentru ora 19:30, iar vernisajul va începe cu o oră mai devreme, la 18:30.

Expoziția Stare de grație. Betuker / Gaspar, ce deschide programul curatorial de anul acesta al Galeriei Sector 1 este organizată cu sprijinul Zorzini F Gallery, având ca parteneri Institutul Balassi, Policolor și Yap Studio.

Reclame

„Starea de grație poate fi descrisă ca o stare mentală similară transei”, spune Bogdan Iacob, curatorul expoziției Stare de grație. Betuker / Gaspar, „o stare a cuiva care este pe deplin imersat în activitatea pe care o desfășoară la un moment dat, de care este preocupat în așa măsură încât tot restul realității iese din câmpul său perceptiv. E o stare ce presupune angajare energică și concentrată într-o activitate pe care o simte ca fiind esențială și plină de sens, o dispoziție sufletească în care persoana implicată ajunge să se bucure, să se adâncească în ceea ce face până la pierderea temporară a noțiunii timpului, dar și a interesului pentru orice altceva.

Stare de grație. Betuker / Gaspar aduce împreună doi artiști pentru care a crea în maniere care presupun completă imersare în proces este esențial, deși abordările lor particulare sunt radical diferite: dacă Betuker Istvan își înrădăcinează arta într-o concentrată și personală utilizare a mediului picturii, Gaspar Szilard se folosește de experiența sa de boxer pentru a dinamiza utilizarea materialelor sculpturale. Se găsesc în expoziție medii artistice diverse, de la pictură la sculptură, de la fotografie la performance, în toate fiind întrupată artă care pare, înșelător, făcută fără mare efort și lipsită de sofisticare.

Sunt prezente teme artistice nepretențioase și genuri tradiționale, acompaniate de acțiuni simple, care însă conferă un dinamism aparte unor materiale clasice. O anumită spectaculozitate implauzibilă a simplității este ceea ce oferă în primul rând această alăturare artistică, dar și o reamintire că simplitatea, atunci când e vorba de arta bună (ca și de sport sau de meșteșug), este născută din rafinament și că eleganța ei nu are nevoie să fie complicată, pentru a fi apreciată.” – Bogdan Iacob

Reclame

Istvan Betuker, Reflection, acrilic pe pânză, 65 x 36 cm, 2019

Despre Istvan Betuker

Istvan Betuker (n. 1984) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj (2013), unde a absolvit ciclurile de licență (2007) și master (2009) la specializarea pictură.

Printre principalele expoziții la care a participat se numără: Homage a Yves Klein, expoziție de grup, Galerie de l’Association Le Pont Neuf, Paris, Franța (2007); Growth, expoziție de grup, Parti Gallery, Pecs, Ungaria (2009); In the Eyes of my Brother, expoziție de grup, Larm Gallery, Copenhaga, Danemarca (2010); Cluj meets Berlin, expoziție de grup, Bazis Contemporary Art, Berlin, Germania (2012); Derives, expoziție individuală, Popy Arvani Gallery, Paris, Franța; Defining/ Creating, expoziție de grup, Larm Gallery, Copenhaga, Danemarca (2013); Almost Object, expoziție de grup, Art-Capital Biennale, Szentendre, Ungaria (2016); The Exquisite Corps Drink the New Wine, expoziție de grup, Galeria Sector 1, București, România; Still life made of living things, expoziție individuală, Galeria Sector 1, București, România (2017), ON PAPER, Bazis Contemporary, Cluj-Napoca, România; Blue Bird, expoziție de grup, Galeria Sector 1, București, România (2019), Changing Places, Institute of Contemporary Art, Dunaújváros, Ungaria (2019).

Reclame

Istvan Betuker, Gardul, acrilic pe hârtie, 100 X 200 cm, 2015

Despre Szilard Gaspar

Szilard Gaspar (n. 1991) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Szilard este sculptor, artist de performance și pugilist profesionist, doctorand al Universităţii de Artă și Design din Cluj, în cadrul departamentului de Sculptură.

Printre expozițiile la care a participat se numără: The Ring, expoziție individuală, Galeria Bazis, Cluj-Napoca, România; The Ring, Flash Art Hungary, expoziție de grup, Budapesta, Ungaria (2014); Full Contact Matter, expoziție individuală, Zorzini F Gallery, București, România; Art Encounters, Bienala de artă, expoziţie de grup, Timișoara, România; Berlin In Cluj, expoziție de grup, Gara Mică, Cluj-Napoca, România; Eastern Promises. Chapter 1, expoziție de grup, Viena, Austria (2015); Eastern Promises.Chapter 2, expoziție de grup, Lisabona, Portugalia; Fresh Paint Art Fair, expoziție individual, Zorzini F Glallery, Tel Aviv, Israel; Art Capital, Bienala de Artă, expoziție de grup, Szentendre, Ungaria; Cross Roads, expoziție de grup, Zorzini F Gallery, Londra, Anglia; Berlin In Cluj 2, expoziție de grup, Gara Mică, Cluj-Napoca, România; Blindfolded Solo Show, expoziție individuală, Zorzini F Gallery, București, România (2016); Francoise Livinec Gallery, expoziție de grup, Paris, Franţa; Francoise Livinec Gallery, expoziție de grup, École des filles, Paris, Franţa; Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziție de grup, Cluj-Napoca, România; Anna Chioi, Daemyung’s Gallery, expoziție de grup, Seoul, Coreea de Sud; Clay Cube Live Performance, expoziție individuală, Seoul, Coreea de Sud (2017); Szilard Gaspar & Dan Maciucă Duo Show, Zorzini F Gallery, București, România; Fresh Paint Art Fair, expoziție de grup, Zorzini F Gallery, Tel Aviv, Israel (2018); The Night Watch, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziție de grup, Cluj-Napoca, România (2019); First Museum Show, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziție individuală, Cluj-Napoca, România; Art World Tokyo, expoziție individuală, Tokyo, Japonia (2020).

Reclame

Szilard Gaspar, performance Human Punch Bag

Despre Bogdan Iacob

Bogdan Iacob este istoric de artă, specializat în istoria artei recente, văzută însă din perspectivă istorică largă. Este profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj, cu o experiență de peste 17 ani în strădania de a servi studenților cu onestitate și folos, curator a peste 30 de expoziții de artă contemporană românească, mai ales realizată de artiști de generație tânără. Creator și principal contributor al blogului de critică de artă vizuală Iacob’s review, este de asemenea autor, printre altele, al cărții The Coat of Many Colors. Essentialism versus Constructivism in Recent Definitions of Art.

Despre Galeria Sector 1

În viziunea galeriei de artă contemporană Sector 1, artistul are misiunea de a crea liber, fără constrângeri. Pornind de la această credință, Sector 1 se crează ca fiind un spațiu ce își dorește să contribuie astfel la evoluția artei contemporane.

Armonizând două direcții, galeria găzduiește, pe de o parte, operele artiștilor-creatori de conținut, iar pe de altă parte, devine un spațiu al iubitorilor de artă și de frumos care sprijină inițiativele creative.

Deschiderea Sector 1, din 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziții de grup a șapte artiști tineri clujeni – Radu Băieș, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Șerban – alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziții personale ale fiecărui artist din această selecție a galeriei. Cea de-a doua expoziție de grup, Bluebird, a fost evenimentul care a închis acest prim moment al Galeriei Sector 1.

Debutul unei noi etape curatoriale, anul trecut, a fost reprezentat de Mother Tongue, o expoziție de grup coagulând viziunea a nu mai puțin de 17 de artiști contemporani asupra limbajului universal al desenului, și de Frumusețe conștientă, ce reprezintă prima expunere a unei părți din patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan într-o galerie de artă privată, încapsulând viața proprie într-un jurnal vizual, plin de parfumul anilor ’50.

Expoziția: Stare de grație. Betuker / Gaspar

Artiști: Istvan Betuker și Szilard Gaspar

Curator: Bogdan Iacob

Perioada expoziției: 31 ianuarie – 07 martie 2020

Galeria Sector 1, str. Băiculești, nr. 29, în cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Reclame

Eu vă îndemn să mergeți cât mai curând la această expoziție, pentru că veți rămâne surprinși într-un mod plăcut!

Eu rămân de fiecare data impresionat de expozițiile găzduite de Galeria Sector 1.

With love,
Cristian ❤️

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s